16 Lucruri Ce Te Vor Face Mai Inteligent

Dacă te asemeni cu mine cât de puțin înseamnă că vrei să fii mai inteligent, mai deștept, mai productiv, vrei să te uiți în urmă și să spui: Hmm, cât am evoluat de acum 6 luni.

Eu sunt într-o permanentă dezvoltare, pe zi ce trece învăț mai multe lucruri, citesc, aflu, informația este aer pentru mine, fără de care nu pot să traiesc.

Crezi că se poate? Crezi că este posibil să fii mai inteligent?

Eu cred că da, cu siguranță! Trebuie doar să vrei.

Citește în continuare pentru a afla cum să fii mai inteligent, am scris pentru tine 16 lucruri care te vor face mai inteligent. 

 1. Citește zilnic 

Deja nu mai are rost să vorbesc despre avantajele cititului, știm foarte bine ce avantaje uriașe are aceasta, dar totuși ca să te motivez am să îți spun care sunt principalele, astfel:

 • cititul este ceva activ, îți folosești creierul și în timp vei fi mai inteligent
 • îți îmbunătățești vocabularul
 • afli lucruri noi
 • crește memoria, studiile arată că dacă nu îți folosești memoria și abilitatea de a memora aceasta se diminuează în timp
 • crește creativitatea, citind și aflând idei noi vei fi o personă mai creativă
 • elimini obiceiurile negative (bad habits) înlocuindu-le cu cititul, cum ar fi websurfing-ul pentru ore în șir fără un scop anume îl înlocuiești cu 30 de minute de citit
 • ai mai multe subiecte de discuție și dacă într-o conversație apare un subiect despre care ai citit deja poți împărtăși cunoștintele cu persoanele ce participă la acea discuție
 • îți crește încrederea în sine, citind mai mult ajungi o persoană mai deșteaptă astfel ai mai multă încredere în tine
 • îți permite să vezi lumea din mai multe perspective
 • îți permite să vezi the big picture să ai o viziune de ansamblu asupra unei probleme, să deduci ce poate să se întâmple și cum să acționezi că să iasă cel mai bine

Știu am zis câteva, însă crede-mă sunt mult mai multe decât cele amintite de mine mai sus, citește și fă-o zilnic, fă un obicei din asta, include cititul în ritualul tău zilnic!

2. Rezolvă probleme

O persoană deșteaptă este o personă ce poate rezolva diverse probleme într-un mod cât mai rapid, cât mai eficient și cu rezultate pe măsură.

Este necesar să îți dezvolți această latură a creierului, latura legată de problem solving.

În acest sens îți recomand să achiziționezi (cum am făcut și eu) cărțile de la Mensa și să rezolvi testele logice zilnic, cel puțin un test pe zi, deși cred că o să te distrezi mult prea tare și o să faci mult mai multe!

Dacă vrei să faci asta și ai un buget destul de limitat, am câteva link-uri pentru tine cu o reducere de 25-35% din care dacă tu cumperi o carte eu câștig 5-6% (adică din 10 lei nici măcar un leu, asta așa ca să nu crezi că ascund ceva).

Cărțile pe care le recomand sunt:

*pentru a le putea cumpăra trebuie doar să dai click pe titlul cărții

Chiar merită o astfel de investiție (dacă o putem numi așa) nici măcar un ceai nu mai este 12 lei într-o ceainărie din centru, astfel recomand să achiziționezi (în funcție de buget) cel puțin o carte Mensa pentru a îți dezvolta această abilitate de a rezolva probleme și de a fi mai inteligent.

Poți căuta și pdf-urile pe net, însă probabilitatea de a te lasă de treabă dupa două zile este una uriașă.

Dacă știi că ai investit ceva bănuți în aceste cărți te vei simți obligat să rezolvi problemele, astfel nu vei renunța așa de ușor și până la urmă (12+11.24+9+18.85) 51.09 lei nu este chiar așa de mult pentru 4 cărți foarte groase cu sute chiar mii de teste, de la Mensa.

3. Seatează obiective zilnice 

Pentru a fi sigur că vei face ceea ce ți-ai propus trebuie să propui obiective zilnice, exemplu: astăzi vreau să scriu 5 articole și să citesc 100 de pagini și asa mai departe.

Țintește sus, mărește numărul task-urile zilnice în timp, pentru a atinge din ce în ce mai multe și a fi din ce în ce mai productiv.

Toate aceste obiective nu pot funcționa fără o bază stabilă în cazul nostru acest lucru este reprezentat de un to-do list, o listă cu toate activitățile pe care dorești să le realizezi în ziua respectivă.

Pentru mai multe delalii despre cum să îți creezi un to do list care să funcționeze citește aici.

4. Antreanează-ți concentrarea

Unul dintre cele mai importante active pe care le deții tu este concentrarea, dacă nu te poți concentra pe un lucru mai mult de 30 de minute ești pierdut, însă există o scăpare pentru tine și se numește, wait for it… meditația.

Meditația îți antrenează creierul pentru a te putea concentra mai mult timp pe un singur lucru, ceea ce este o abilitatea extrem de importantă dacă dorești să ajungi o persoană mai inteligentă. Există și studii care aprobă faptul că meditația crește abilitatea de a te concentra pentru o perioadă îndelungată.

Astfel, meditează în fiecare zi pentru 5 minute (în prima săptămână) și în timp crește durata unei sesiuni de meditație, vei observa cu singuranță efectele.

Și ca o notă sunt medici care folosesc meditația pentru pacienții lor ce suferă de ADHD pentru a îi ajuta să se concentreze mai mult pe un singur lucru și pentru a le elimina medicamentele din dieta lor zilnică, se pare că funcționează.

5. Renunță la multitasking

Studiile științifice arată faptul că multitaskingul – a face doua sau mai multe lucruri în același timp – nu funcționează pentru noi, creierul nostru nu poate face multitasking.

Fă un singur lucru și fă-l bine.

Citește mai multe despre multitasking și implicațiile sale asupra creierului dar și cum să procedezi pentru a îți crește productivitatea, aici!

6. Învață chiar și când ai terminat cu școala

Dacă ești ca mine, adică ai terminat facultatea și crezi că învățatul se termină aici, te rog nu mai citi acest articol, multumesc. Știu cam dur dar așa este.

Acum că ai rămas înseamnă că înțelegi faptul că trebuie să înveți în permanență lucruri noi, eu personal nu suport să nu învăt ceva nou pentru două zile, darămite să renunț de tot la învățat și să mă angajez la un job doar pentru că așa face toată lumea.

Continuă-ți educația, fă un master, un doctorat, învăță un limbaj de programare, învăță despre limbajul trupului dacă limbajul de programare nu este pentru tine, învață învată și iar învată!

Make learning fun!

7. Învață o limbă nouă 

Aici trebuie să ai o regulă, învață o limbă nouă o dată la 2-3 ani.

Aceasta trebuie să fie regula după care să te ghidezi dacă vrei să fii o persoană mai inteligentă, punct.

Eu acum știu Engleza foarte bine dar și puțin din alte limbi cum ar fi – Japoneza, Franceza și Germana, pe viitor urmând să le aprofundez.

8. Calculează în minte

Aruncă pe geam calculatorul sau dacă este deja inclus în aplicațiile telefonulului tău nu îl mai folosi, te rog.

Exersează-ți mintea și calculează în cap/pe foaie (după caz) fără calculator.

Exemplu: calculează cât la sută trebuie să lași la bacșiș pentru chelnerul ce ți-a serivt cafeaua și croisantul, calculează cât rest trebuie să primești, în câte zile câștigi 100 lei, câți bani câștigi pe ora și asa mai departe.

Ocaziile în care poți calcula fără a te folosi de calculator sunt nenumărate,  mintea ta este un calculator uriaș, folosește-o!

9. Învață să cânți la un instrument 

Învățând să cânți la un instrument nou îți crești abilitatea de a memora, orice instrument este greu de învățat, învăță să cânți la chiatară, vioara, pian, trompetă ca puștiul din imagine :).

Învățând lucururi noi îți crești și întărești căile neuronale astfel vei fi o personă mai inteligentă, acest lucru este dovedit științific.

Așa că pune mână pe chitara ce stă în coltul camerei doar de decor, schimbă-i corzile și învață să cânți!

Cine știe ce avantaje/oportunități îți poate aduce faptul că știi să cânți la un instrument muzical.

10. Călătorește

Dacă ai posibilitatea să vezi locuri noi fă-o, nu mai sta pe gânduri.

Ce influență are oare acest lucru asupra creierului te întrebi?

Pai, vei afla mai multe lucruri despre țara respectivă, despre oamenii de acolo, mâncărurile, obiceiurile, etc.

Vei observa felul în care gândesc ei, mentalitatea și percepția lor.

Și nu în ultimul rând vei învăța puțin din limba respectivă, nu ai cum să nu înveți  – doar să îți pui căștile în urechi și să nu vorbești cu nimeni.

Eu am fost în Germania pentru o săpămână și mă descurc foarte bine să îmi cumpăr de mâncare, să cer o cafea sau un bretzel, să întreb cum să ajung într-un loc, toate în limba germana, doar după o săptămână de stat acolo și fără a citi/studia vreo carte sau a participa la vreun curs.

11. Alimentația

Alimentația are un rol uriaș asupra abilității de a învăța, ceea ce influnețează cât de inteligent ești.

We are what we eat.

Astfel renunță la alimente foarte grase și la cele ce conțin zahăr, acestea te încetinesc.

Mănâncă în schimb mai multe fructe și legume, soia, lapte, branzeturi și bea cel puțin 2L de apă pe zi.

Cele mai bune alimente pentru creier sunt:

 • afinele
 • somonul – foarte bogat în găsimile omega-3
 • alunele
 • avocado
 • ouă
 • oats, cereale
 • ciocolata neagră, cu un procentaj cât mai mare de cacao (85% – 90%)
 • broccoli
 • spanac
 • roșii

12. Găsește un role model/master/mentor

Găsește o persoană pe care o admiri și cu care să discuți permanent pentru a afla felul în care a ajuns în acea situație și cum poți face și tu să ajungi acolo.

Trebuie să ai un mentor, o persoană care să îți ofere sfaturi și care să te ajute sa te dezvolți.

Dacă te întrebi cum o poți contacta, îți dau eu o soluție.

Trimite-i un mesaj pe Facebook, în funcție de felul în care este formulat șansele ca respectiva persoană să îți răspundă sunt foarte mari. Scrie cu diacritice, mesajul să fie simplu și ușor de înțeles, propune-i să continuați discuțiile în viitor sau chiar cere-i un număr de telefon și vedeți-vă la un ceai. Nu îți poți imagina cât de simplu este să faci asta, trebuie doar să ieși puțin din zona ta de confort.

Această persoană se poate transforma într-un website, cum ar fi și Montivonti, care produce articole foarte bune, sau chiar acest website, dacă tu consideri că ai ce învăța de la mine, dar ai mare grijă la felul în care alegi ce website să te inspire, sunt foarte multe websiteuri care doar încearcă să vândă produsele  pierzându-și astfel scopul principal, de a ajuta oamenii să se dezvolte!

13. Aruncă pe geam televizorul

În afară de Discovery și National Geografic televizorul este de căcat, scuze de exprimare însă așa este.

Este o mare cutie în care ne pierdem, ne face mai proști.

Era un citat, oamenii deștepți vorbesc idei, oamenii mici vorbesc despre oameni. Găsește tu un canal tv în care să se vorbească despre idei, cu mici excepții majoritatea discută despre oameni, ceea ce îi face…. te-ai prins, chiar vrei să te asociezi cu astfel de oameni? Așa credeam și eu.

Înlocuiește televizorul cu un vizionarea unui documentar, cu un ted talk sau alte lucruri interesante.

14. Fă sport


Acum ceva zile citisem un articol despre felul în care mișcarea/sportul înfluențează gândirea și creierul, influența fiind una uriașă, pe scurt așa: în creier se eliberează diverse substanțe ce te fac să reții mult mai ușor, dacă nu crezi caută pe google ce influențe are sportul asupra creierului.

Un corp sănătos influnțează mintea într-un mod pozitiv, crescându-i abilitatea de concentare și de memorare.

15. Oprește-te și gândește-te

Viața asta nu înseamnă doar să faci lucruri în permanentă, avem nevoie și de timp pentru a ne gândii, a medita, a ne opri din cursă pentru a observa priveliștea.

Dacă tu alergi tot timpul, viața trece pe lângă tine și nu ajungi să ai o clipă de răgaz, un mare preot budist – Thich Nhat Hanh –  avea o povestioară foarte interesantă legată de acest subiect, te rog să o citești aici.

16. Ieși din zona ta de confort într-un mod CONSTANT

Ce este frica? Fear is the lack of knowledge.

Ne este frică de un lucru pentru că nu știm nimic despre el. Dacă îți este frică de ceva și te îndrepți în fiecare zi spre acel lucru, sentimentul de frică o sa dispară în timp.

Să îți spun o scurtă povestioară.

În anul întâi de facultate îmi era frică să întru printr-o parcare pentru a ajunge în sala de sport, cei care au învățat în ASE știu despre ce vorbesc. Pentru că la intrarea în acea parcare era un paznic care de cele mai multe ore (4 din 5 cazuri) îmi spunea să mă întorc.

Astfel mi-am propus ca în fiecare zi să întru pe acolo, să îl confrunt față în față, să negociez cu el, să discut și să intru.

Să fac tot ce îmi stă în putință pentru a îmi învinge teama. Cred că din cele 20 de ori 18 mi-au reușit. O dată țin minte că m-a și alergat, a fost foarte distrativ :)).

——


Cam atât pentru acum, sper că ai învățat ceva nou și că vei pune în aplicare cel putin 2-3 puncte din ce am propus eu mai sus.

Până data viitoare o zi bună!

Și nu uita, nu ezita să mă contactezi pe adresa mea de email – cristianfstefan@gmail.com

sau pe twitter la https://twitter.com/crististefan

Și citește și articolele mele de pe Motivonti dând click aici.

O zi bună!

Nota finală.

Vreau să îi mulțumesc lui Adi Soare  fără de care nu cred că atingeam mai mult de 50 de vizionări pe articolul acesta, deși am muncit ceva la el.. mulțumesc Adi!
Iată și dovada 😀

Mulțumesc și lui Gabriel de la 1cartepesaptamana.ro, dovada 😀

Multumesc și Motivonti pentru promovarea de dimineață! 😀

Și nu în ultimul rând mutumesc cititorilor și celor care au dat like la pagina de facebook a acestui website, nici nu cred că vă dați seama ce efect au acțiunile voastre. De la 35 de like-uri am ajuns undeva la 94.. un număr uriaș pentru mine, și acest lucru mă motivează să scriu, articolele următoare o să vă placă și mai mult, pun pariu!

Advertisements

18 Comments on “16 Lucruri Ce Te Vor Face Mai Inteligent”

 1. Razvan says:

  Am sa incep cu partile care nu mi se par ok:
  1)”Dacă ești ca mine și ai terminat facultatea și crezi că învățatul se termină aici, te rog nu mai citi acest articol, multumesc.” No offense, spre deosebire de toate celelalte parti, partea asta denota nitel aroganta, dupa felul in care e formulata. Chiar nu imi place.

  2)”vre-un”, de fapt, e “vreun” scris corect :). Asa, ca o mica sugestie.

  Trecand la feedback-ul pozitiv, articolul este foarte bun si informatiile sunt mai mult decat utile! Aprecieri maxime pentru recomandarile privind rezolvarea problemelor!

  • Cristi says:

   Salut Răzvan,

   Mulțam de feedback, chiar vreau să aud ce parere au cititorii despre ceea ce scriu, ai dreptate la punctul 1) este puțin prea direct și de sus.

   La punctul 2) am modificat, mai scapă greși, aveam mai multe dar am reușit să mai modific câteva, eu când scriu, scriu așa foarte entuziasmat și greșesc destul de mult, merci frumos că ai găsit greseala, mulțam de ajutor!

   Mă bucur să aud că îți place! Sper să îți placă și restul articolelor dar și cele viitoare.

  • Cristi says:

   Salut, blogul a fost mutat la adresa http://crististefan.com/ si de atunci am mai scris 3 articole noi! Ne vedem acolo!

 2. Klara says:

  Foarte bun articolul! Mai putin greselile de ortografie, care din pacate sunt destul de multe si devin deranjante la citit. Dar in rest e o lista foarte buna de lucruri pe care le putem face ca sa ne imbunatatim.

 3. Laurentiu says:

  Textul e foarte util, dar lauda nu te ajuta sa cresti ca om.
  Gresesti la “i”-uri. “Ști” e de fapt “Știi”

 4. Asta cu sportu chiar nu o stiam e clar dupa ce am slabit atat (de la 120 la 88 e timpu si pentru sport)

  Ps : Pozele din articol is geniale …

 5. Claire says:

  Apreciez foarte mult demersul tau, dar cand explici oamenilor cum sa devina mai inteligenti, nu faci erori de ortografie cum ar fi: “Dacă ști că ai investit” – stii se scrie cu 2 de “i” in acest caz; iar in articolul adiacent despre To Do lists: oprii se scrie cu un singur “i”. Succes cu cititul!

 6. In timp ce citeam articolul mi-am scris pe o foaie zilele saptamanii, am lipit-o la vedere, astfel incat in fiecare dimineata cand ma trezesc sa o vad, si m-am hotarat ca din doua in doua zile sa ma ocup de studiul limbii germane.
  Multumesc Cristi !

 7. daniel says:

  Citind articolul tau, am trezit ceva in mine.
  Ai realizat un articol foarte bun, voi face cateva schimbari si in viata mea; voi citi mai mult, de fapt in fiecare zi, voi “arunca televizorul” si voi incepe sa invat o limba noua. multumesc!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s